Brits Korthaar

De Brits Korthaar

Een veredelde straatkat   
 
Aan het eind van de negentiende eeuw wordt in Alice in Wonderland van L. Carroll (1865) de Cheshire Cat met het uiterlijk van een Britse Korthaar tabby al beschreven. In diezelfde tijd startten Engelse fokkers, waaronder Harrison Weir, een fokprogramma voor de mooiste straatkatten. In 1871 werden deze voor het eerst tentoongesteld in het Crystal Palace in Londen. Ze werden Brits Korthaar genoemd om ze te onderscheiden enerzijds van de buitenlandse (foreign) en Oosterse katten, en anderzijds van de langharige katten zoals de Angora. Hij is de tegenhanger van de Europees Korthaar van het vasteland van Europa en van de American Shorthair uit de Verenigde Staten. In 1901 werd de Britisch Cat Club opgericht. De eerste Brits Korthaarkatten, die hoofdzakelijk blauwgrijs waren, leken op de Karthuizer. Door deze gelijkenis vonden zoveel kruisingen plaats tussen de beide rassen, dat de F.I.F.E besloot om ze als één ras te erkennen. Maar in 1977 scheidde de F.I.F.E de beide rassen weer en verbood verdere kruisingen. Na de Tweede Wereldoorlog ging men de Brits Korthaar kruisen met Perzische katten om de bouw van de Brits Korthaar wat zwaarder en ronder te maken en het kleurenscala van de vacht uit te breiden. Bovendien werden nieuwe variëteiten, zoals de colourpoint, erkend. In de Verenigde Staten, waar hij werd gekruist met de American Shorthair, werd de Britse Korthaar in 1980 door de C.F.A. erkend. De laatste standaard die door de T.I.C.A. is uitgegeven dateert van 1983. Deze kat is erg populair.

De Britse korthaar doet denken aan een teddybeer, is rustig, vrolijk, geduldig, evenwichtig en niet overgevoelig. Hij is met z~n gelijkmatige karakter gemakkelijk in de omgang.

Algemene kenmerken
Gemiddeld tot groot. Gewicht: 4 tot 8 kg. Lichaam van het type semi-cobby tot cobby (kort en gedrongen), robuust, krachtig en goed gespierd. 
 
Land van herkomst
Groot-Brittannië 
 
Oorspronkelijke naam
onbekend 
 
Andere naam
onbekend 
 
Conditie
onbekend 
  
Fouten
Een te fijn hoofd, kaken of schedelstructuur. Oosterse ogen. Een fijn beendergestel. Een te lange vacht of geen ondervacht. Witte borstvlek (medaillon) of witte buikvlek. 
 
Karakter/bijzonderheden
De Brits korthaar, die doet denken aan een teddybeer, is rustig, vrolijk, geduldig, evenwichtig en niet overgevoelig. Hij is nooit humeurig en met z'n gelijkmatige karakter gemakkelijk in de omgang. Hij past zich net zo goed aan in de stad als op het platteland, waar hij zich een matige jager toont. Tegenover andere katten en honden en is hij sociaal, en vaak levendig en speels. Hij is heel aanhankelijk, maar niet opdringerig. Een Brit houdt erg van spelen en kan uren zoet zijn met een aluminium propje, zachte balletjes of een speelmuisje. Ze blijven tot op hoge leeftijd speels. De Brits korthaar staat bekend om zijn intelligentie en grote leercapaciteit. Ze hebben een uitstekend geheugen. De Brits korthaar houd van kinderen en houd ervan dicht bij mensen te zijn zonder zich op te dringen. Het is geen wonder dat de Brit één van de populairste rassen is. 

Hij is sterk en het duurt twee tot drie jaar voordat hij volwassen is. Zijn puberteit komt vrij laat. Wekelijks borstelen en kammen is voldoende, maar tijdens de rui, waarbij hij veel haar verliest, is het beter om hem dagelijks te borstelen.

Hoofd
Rond, breed en massief. Volle wangen. Duidelijk getekende snuit met afgeronde contouren. Korte neus, breed, recht en iets opgetrokken. Een lichte glooiing bij de basis maar geen stop. De lijn van de neuspunt tot de punt van de kin is recht. 
 
Oren
Middelgroot, breed aan de basis, afgerond aan de uiteinden. Tamelijk ver uit elkaar staand. 
 
Ogen
Grote, ronde, ver uit elkaar staande ogen. De kleur is in harmonie met die van de vacht (koper, donkeroranje, blauw, groen, blauwgroen of verschillende van kleur (odd-eyed)). 
 
Hals 
Kort, dik en goed gespierd. 

Lichaam
Gedrongen en robuust. Brede borst, schouders en heupen. Goed gespierd. 
 
Poten
Kort en massief. Sterke beenderen en spieren. Ronde voeten. 
 
Staart
De lengte is gelijk aan 2/3 van de lichaamslengte. Dik bij de aanzet en iets dunner uitlopend naar een ronde punt. 
 
Vacht
Kort, dicht en iets van het lichaam afstaand. De stevige, pluizige textuur geeft de indruk van een natuurlijke beschermlaag. Dikke ondervacht. Er bestaat ook een Brits Langhaar (British Longhair), deze komt voort uit het te sterk inkruisen van de Perzische kat.
 
Kleur
Sommige kleuren zoals de zilver kleuren [ zilver spotted, zilver tabby etc.] zijn vaak levendiger en temperamentvoller. De zachtere karakters komen vaak voor onder de verdunde kleuren zoals blauw, lilac en creme. 

Info komt van de website www.poezenweide.nl

Schrijf een reactie: (Klik hier)

123website.nl
Tekens over: 160
OK Verzenden.

Thea Elzendoorn | Antwoord 03.03.2014 13:31

Hallo Miranda,je kent me wel niet maar ik ben een collega van Corné.
Het is een mooie website die je hebt gemaakt. Gr. Thea Elzendoorn
Mooie nieuwe aanwinst!!!!

Miranda 03.03.2014 19:13

Ha Thea,
Wat leuk dat je een kijkje op de site heb genomen. Dank voor je compliment. Ja Plien is een dotje, maar we mogen nog even wachten...

Bekijk alle reacties

Nieuwe reacties

21.08 | 20:38

Dank je

...
21.08 | 20:13

Hele mooie site!!!

...
03.03 | 19:13

Ha Thea,
Wat leuk dat je een kijkje op de site heb genomen. Dank voor je compliment. Ja Plien is een dotje, maar we mogen nog even wachten...

...
03.03 | 13:31

Hallo Miranda,je kent me wel niet maar ik ben een collega van Corné.
Het is een mooie website die je hebt gemaakt. Gr. Thea Elzendoorn
Mooie nieuwe aanwinst!!!!

...
Je vindt deze pagina leuk
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE